Nutrizioaren garrantzia alboko esklerosi amiotrofikoanarreta nutrizionala
- Leunda, Larraitz Eizmendi 1
- Ercilla, Miren Liceaga 1
- Umerez, Maitane Igartua 1
- Urretavizcaya, Mikel Anton 1
- Garcia de Andoin, Miren Josune Barandiaran 1
- Lizardi, Aitziber Mutuberria 1
- June Landa Alberdi 1
- 1 Donostia ospitala
ISSN: 2530-9412
Año de publicación: 2020
Volumen: 4
Número: 1
Páginas: 101-106
Tipo: Artículo
Otras publicaciones en: Osagaiz: osasun-zientzien aldizkaria
Resumen
Alboko esklerosi amiotrofikoa (AEA) garuneko zein bizkarmuineko motoneuronen galera progresiboa sortzen duen gaixotasun neurodegeneratiboa da. AEA izateak zuzenean eta era negatiboan eragiten dio gaixoaren nutrizio-egoerari. Desnutrizioa oso ohikoa den sintoma da AEA duten gaixoengan eta muskuluen eta immunitatearen ahuldura dakar, eritasuna areagotuz eta biziraupena gutxituz. Desnutrizioa faktore prediktibo independentea dela frogatu da hainbat ikerketatan. Hori dela-eta, oso garrantzitsua da balorazio nutrizional goiztiarra eta aldizkakoa egitea AEA duten gaixoetan, elikadura gaixoaren egoera klinikora egokitzeko une oro.